"Höga spannmålspriser när konkurrensen om åkerjorden hårdnar"

Konkurrensen om åkerjorden kan fördubbla spannmålspriserna på bara tre decennier. Det visar en ny rapport från Chalmers tekniska högskola skriver Land Lantbruk.

Det finns i verkligheten ganska små arealer överbliven mark, menar Daniel Johansson, forskare i fysisk resursteori på Chalmers. (!)

One Response to "Höga spannmålspriser när konkurrensen om åkerjorden hårdnar"

  1. Anders Stenström 9 maj, 2007 kl 16:37 #

    Spannmålspriserna har på endast några få år nästan fördubblats. Maltkorn handlas nu på termin 1,95 kr per kg för något år sedan var priset 1,25. Majspriset har snart fördubblats på ett år, den dramatiskt ökade etanolproduktionen i USA har reducerat övergångslagret till en låg nivå. Eftersom kosumtionen av spml ökar och skördarna är beroende av det naturliga regnet så om torkan slår till på några odlingsområden i världen blir konsekvensen snabbt ytterlgare högre priser.Artickeln ovan var ej rätt återgiven, jag har talat med Daniel på Chalmers. —– mycket snart kommer all åkermark att behövas politikerna bör omedelbart sluta med att för all framtid medvetet förstöra Den Goda Jorden.

Kommentera