Länsstyrelsen bjuder tillsammans med Upplands-Bro kommun in dig som jobbar med översiktsplanering, detaljplanering och exploatering i Stockholms läns kommuner till ett seminarium kring jordbruksmarken och dess värden i avvägningar kring framtida markanvändning. Seminariet genomförs inom ramen för arbetet med länets livsmedelsstrategi och är en del av tidig planeringsdialog mellan kommuner och Länsstyrelsen.

Under en heldag får du chansen att höra intressanta föreläsare, bredda perspektiven och uppdatera dig kring kunskap om jordbruksmark och de förutsättningar vi som planerare och beslutsfattare har att förhålla oss till i länet.

Vi får höra om jordbruksmark ur ett globalt och nationellt såväl som regionalt perspektiv. Lantbrukare med olika förutsättningar berättar vad som är viktigt för dem. Vilken roll spelar jordbruksmarken med avseende på framtida klimatförändringar? Vi reder ut det juridiska begreppet jordbruksmark och diskuterar flera aktuella domar som rör byggande på jordbruksmark. Jordbruksverket berättar bland annat om EU:s gemensamma jordbrukspolitik, den nya nationella livsmedelsstrategin och utveckling av en ny metod för att värdera jordbruksmark.

Självklart kommer vi även att ha ett inslag om hur det historiskt präglade landskapets natur- och
kulturvärden knyter an till jordbruket.

NÄR: 7 november, klockan 10.00–16.00.
Fika från 9.30.
PLATS: Upplands-Bro kommunhus, lokal
Stora scen, Furuhällsplan 1
KOSTNAD: Ingen kostnad
ANMÄLAN: Anmäl dig i kalendariet på Länsstyrelsens webbplats, senast 28 oktober.
Länk till kalendariet.

Mer info och program hittar du här.